Прогнозування нафтогазоносності гірських порід з використанням швидкостей пружних хвиль, коефіцієнтів поглинання та рекурентних співвідношень - Малицький, Д.В.; Федоришин, О.С.; Хекало, П.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Обґрунтовано доцільність застосування фізичного і математичного моделювання для знаходження ефективних фізичних характеристик гірських порід. Проведено дослідження процесів поширення сейсмічних хвиль в вертикально-неоднорідному середовищі, а також у тріщинувато-пористих гірських масивах з врахуванням загасання хвиль. Встановлено кореляційні зв'язки та емпіричні залежності між колекторськими властивостями (пористість, тріщинуватість, проникливість) і параметрами пружних хвиль для зовнішньої зони Передкарпатського прогину. На основі аналізу отриманих результатів розроблено методику прогнозування фізичних і колекторських властивостей порід-колекторів та оцінки їх нафтогазоносності. Критерії прогнозування нафтогазоносності підтверджені апробацією методики на реальних матеріалах промислової геофізики. Обоснована целесообразность применения физического и математического моделирования для нахождения эффективных физических характеристик горных пород. Проведено исследование процессов распространения сейсмических волн в вертикально-неоднородной среде, а также в трещино-пористых горных массивах с учетом затухания волн. Установлены кореляционные связи и эмпирические зависимости между коллекторскими свойствами (пористость, трещинность, проницательность) и параметрами упругих волн для внешней зоны Предкарпатского прогиба. На основании анализа полученных результатов разработана методика прогнозирования физических и коллекторских свойств пород-коллекторов и оценки их нефтегазоносности. Критерии прогнозирования нефтегазоносности подтверждены апробацией методики на реальных материалах промышленной геофизики. An expediency of physical and mathematical modeling for finding of effective physical descriptions of rocks was proved on analysis base of publication and manuscript data grounded application. Processes of seismic waves propagation in vertically-heterogeneous medium and in crackity-porous rocks massifs with wave attenuation and dissipation have been studied. Correlative relations and empiric dependencies between collectors features (porosity, crackness, perspicacity) and parameters of elastic waves for the Outer zone of Carpathian foredeep have been determined. A method for prediction of oil and gas saturated rocs and gas saturation has been developed on the base of obtained results. Obtained criterious for prediction of oil and gas saturatity using endorsed by methods approbation on real materials of industrial geophysicist was proved.