Ефективність застосування системи горизонтальних свердловин для вилучення запасів високов’язкої нафти - Єгер, Д.О.; Зарубін, Ю.О.; Гунда, М.В.; Гришаненко, В.П.; Васеньова, А.О.; Горбунов, О.В.; Левандович, Ю.С.; Кучернюк, А.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
В роботі розглянуто один з перспективних методів підвищення ефективності вилучення запасів високов'язкої нафти і важковидобувних запасів вуглеводнів з використанням системи горизонтальних свердловин, яка на сьогоднішній день потребує широкого впровадження в нафтогазовій галузі України. На прикладі Орховицького родовища наведено ефективне впровадження системи горизонтальних свердловин з підтриманням пластового тиску, що дає можливість забезпечити відпрацювання методології розробки покладів високов'язкої нафти системою горизонтальних свердловин з подальшим використанням набутого досвіду на нафтогазових родовищах України. В работе рассмотрен перспективный метод повышения эффективности извлечения запасов высоковязкой нефти и трудноизвлекаемых запасов углеводородов с использованием системы горизонтальных скважин, которую на сегодняшний день необходимо широко внедрять в нефтегазовой отрасли Украины. На примере Орховицкого месторождения показано эффективное внедрение системы горизонтальных скважин с поддержанием пластового давления, что позволяет обеспечить отработку методологии разработки залежей высоковязкой нефти системой горизонтальных скважин с дальнейшим использованием приобретенного опыта на нефтегазовых месторождениях Украины. The most perspective direction in relation to the increase of production efficiency of high-viscosity oil reserves and hard-extractive reserves of hydrocarbons with the use of the system of horizontal wells is considered, which require wide application in oil-gas industry of Ukraine. With an example of Orhovuchy deposit demonstrated effective application of the system of horizontal wells with reservoir pressure maintenance which will allow to provide working out of methodology of high-viscosity oil pool development by the system of horizontal wells with the subsequent use of the acquirements on the deposits of oil-gas complex of Ukraine.