Модульне сховище для довгострокового контрольованого зберігання радіоактивних відходів низької та середньої активності - Андріанов, А.Ю.; Джур, Є.О.; Крикун, Ю.О.; Білоус, В.А.; Саєнко, С.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розроблено та виготовлено зразок повнофункціонального елементу модульного сховища
для зберігання радіоактивних відходів низької та середньої активності на основі утилізованого транспортно-пускового контейнера ракетоносія стратегічного призначення. Досліджено та розроблено композит, призначений для виготовлення радіаційно-захисного покриття основного елементу модульного
сховища. Теоретично обґрунтовано і експериментально доведено оптимальний склад композиту, що
задовольняє вимогам радіаційної безпеки персоналу. Розроблена експериментальна технологія виготовлення радіаційно-захисного покриття з досліджуваного композита. Результати дослідження визначають умови створення серійного виробництва модульних сховищ для зберігання радіоактивних
відходів низької та середньої активності. Разработан и изготовлен образец полнофункционального элемента модульного хранилища для хранения радиоактивных отходов низкой и средней активности на основе утилизированного
транспортно-пускового контейнера ракетоносителя стратегического назначения. Исследован и разработан композит, предназначенный для изготовления радиационно-защитного покрытия основного
элемента модульного хранилища. Теоретически обоснован и экспериментально подтвержден оптимальный состав композита, удовлетворяющий требованиям радиационной безопасности персонала.
Отработана экспериментальная технология изготовления радиационно-защитного покрытия из исследуемого композита. Результаты исследования определяют условия создания серийного производства модульных хранилищ для радиоактивных отходов низкой и средней активности. Full-scale prototype of modular repository for storage of low and intermediate radioactive waste
is developed and manufactured. Prototype of modular repository based on utilized transportation and
launch container of strategic launch-vehicle. Composite material for manufacture of radiation-shielding
coating of mentioned prototype is investigated and developed. Optimum material's composition meeting
the radiation safety requirements for repository personnel is grounded and experimentally approved.
Technology of radiation-shielding coating manufacture is refined experimentally. Results of research works
promote small-lot production of modular repositories for storage of low and intermediate radioactive waste.