Розвиток трудового потенціалу промисловості на засадах соціальної відповідальності: концептуальне та науково-методичне забезпечення - Амоша, О.І.; Шамілева, Л.Л. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті визначено та систематизовано основні напрями формування та реалізації соціальної відповідальності в забезпечення розвитку трудового потенціалу промисловості за основними суб’єктами соціально-трудових відносин: роботодавці, підприємці, трудові колективи, наймані працівники, профспілки та громадські організації. Для розробки інтегрального показника оцінки рівня розвитку трудового потенціалу сформована інформаційна підсистема, на множині якої проведена апробація моделі його визначення. За результатами розрахунків представлено аналіз закономірностей зміни рівня за 2010-2015 рр. з визначенням основних важелів розвитку чи гальмування забезпечення розвитку трудового потенціалу промисловості на засадах соціальної відповідальності. В статье определены и систематизированы основные направления формирования и реализации социальной ответственности в обеспечении развития трудового потенциала промышленности по основным субъектам социально-трудовых отношений: работодатели, предприниматели, трудовые коллективы, наемные работники, профсоюзы и общественные организации. Для разработки интегрального показателя оценки уровня развития трудового потенциала сформирована информационная подсистема, на множестве которой проведена апробация модели его определения. По результатам расчетов представлен анализ закономерностей изменения уровней за 2010-2015 гг. с определением основных факторов развития или торможения в обеспечении развития трудового потенциала промышленности на принципах социальной ответственности. In the article the basic directions of formation and implementation of social responsibility in ensuring the development of labour potential of industry are determined and systematized for the main actors of industrial relations: employers, entrepreneurs, labour groups, employees, trade unions, and NGOs. To develop an integral indicator for assessment of the labour potential the information subsystem was generated on the basis of which the testing of the patterns of its determination was conducted. According to the results of the calculations the analysis of the patterns of the level change in 2010-2015 is given with the determination of the main leverages of the development or deceleration of ensuring labour potential of industry on the principles of social responsibility.