Визначення та дослідження обмежувальних факторів розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні - Гітіс, Т.П. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті визначено та досліджено основні обмежувальні фактори розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні. Доведено, що стримування процесу практичної реалізації напрямів соціальної відповідальності обумовлено, насамперед, політичною та економічною кризою. Підприємствам бракує коштів на реалізацію пріоритетних для них напрямів соціальної відповідальності, а саме: забезпечення гідного рівня заробітної плати та своєчасність її виплати. Це робить другорядними питання охорони навколишнього середовища та інвестування в розвиток суспільства. З метою подолання факторів, що обмежують розвиток соціальної відповідальності бізнесу в Україні, запропоновано активізувати втручання держави в цей процес: сприяти формуванню у підприємців і суспільства розуміння важливості соціальної відповідальності; переймати світовий досвід із реалізації соціальних проектів; розробляти заходи що забезпечать зацікавленість бізнесу в соціально відповідальній поведінці; всебічно підтримувати підприємства, які виконують особливо важливі соціальні завдання. В статье определены и исследованы основные факторы, ограничивающие развитие социальной ответственности бизнеса в Украине. Доказано, что сдерживание процесса практической реализации направлений социальной ответственности обусловлено, прежде всего, политическим и экономическим кризисом. Предприятиям не хватает средств на реализацию приоритетных для них направлений социальной ответственности, а именно: обеспечение достойного уровня заработной платы и своевременность ее выплаты. Это делает второстепенными вопросы охраны окружающей среды и инвестирования в развитие общества. С целью преодоления факторов, ограничивающих развитие социальной ответственности бизнеса в Украине, предложено активизировать вмешательство государства в этот процесс: способствовать формированию у предпринимателей и общества понимания важности социальной ответственности; перенимать мировой опыт реализации социальных проектов; разрабатывать меры, обеспечивающие заинтересованность бизнеса в социально ответственном поведении; всесторонне поддерживать предприятия, которые выполняют особо важные социальные задачи. The article identifies and explores the main factors limiting the development of the social responsibility of business in Ukraine. It is proved that the containment process of the practical realization of directions of social responsibility primarily due to the political and economic crisis. Enterprises lack of funds for implementation of their priority areas of social responsibility, and, namely: a decent wage and the timeliness of its payments. This makes secondary issues of environmental protection and investing in the development of society.To overcome the factors limiting the development of social responsibility of business in Ukraine, proposed to strengthen the state intervention in this process: to contribute to the formation of entrepreneurs and companies understanding the importance of social responsibility; to adopt world experience of realization of social projects; to develop measures for the business interest in socially responsible behavior; to fully support businesses that are performing very important social tasks.