Сутність сталого розвитку та сучасні екологічні напрями його забезпечення в Україні - Латишева, О.В. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті представлено власне тлумачення поняття "потенціал сталого розвитку". Визначено напрямки впровадження системи управління сталим розвитком на підприємствах. Запропоновано використання системи екологічного менеджменту (СЕМ) для вирішення завдань сталого розвитку підприємств. Представлено перелік інструментів СЕМ, що дозволять визначити фактори впливу на екологічну складову потенціалу сталого розвитку, показано потенційні переваги від впровадження СЕМ. Доведено, що завдяки управлінню екологічною складовою підприємства отримують додатковий інструмент ефективної реалізації стратегії сталого розвитку. В статье представлено авторское понимание понятия "потенциал устойчивого развития". Определены направления внедрения системы управления устойчивым развитием на предприятиях. Предложено использование системы экологического менеджмента (СЭМ) для решения задач устойчивого развития предприятий. Предоставлен перечень инструментов СЭМ, которые позволят определить факторы влияния на экологическую составляющую потенциала устойчивого развития, показаны потенциальные преимущества от внедрения СЭМ. Доказано, что благодаря управлению экологической составляющей предприятия получают дополнительный инструмент эффективной реализации стратегии устойчивого развития. In the article the authorial understanding of concept of potential of sustainable development have been presented. Directions of introduction of control system by sustainable development on enterprises are certain. The use of the system of ecological management (SEM) offers for the decision of tasks of sustainable development of enterprises. The list of instruments is given SEM, will allow to define the factors of influence on the ecological constituent of potential of sustainable development, potential advantages are shown from introduction SEM. In the article, that a management the ecological constituent of potential of development is an additional instrument for effective realization of strategy of sustainable development are shown.