Приборы на основе CdTe и CdZnTe для технологического контроля и мониторинга радиационной обстановки на АЭС - Ажажа, В.М.; Кутний, В.Е.; Рыбка, А.В.; Давыдов, Л.Н.; Шляхов, И.Н.; Захарченко, А.А.; Кутний, Д.В.; Наконечный, Д.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Описаны приборы на основе широкозонного полупроводникового соединения CdTe, CdZnTe – широкодиапазонный дозиметр γ - и рентгеновского излучений, а также дозиметр для контроля мощности дозы излучения в аварийных ситуациях. Детекторы γ - и рентгеновского излучений на основе CdTe и CdZnTe обладают рядом преимуществ, которые позволяют успешно применять их при дозиметрии и спектрометрии различных источников ионизирующих излучений. К преимуществам CdZnTe-детекторов относятся широкий диапазон измерения потоков и энергии фотонов, высокая эффективность их регистрации и удовлетворительное энергетическое разрешение без необходимости глубокого охлаждения детектора. Разработанные приборы предназначены для систем радиационного контроля и управления технологическими процессами на АЭС и в ядерной энергетике. Они также могут быть использованы при исследовании (характеризации) радиоактивных отходов. Представлены дозиметрические характеристики этих приборов. Описані прилади на основі широкозонної напівпровідникової сполуки CdTe, CdZnTe – широкодіапазонний дозиметр γ - і рентгенівського випромінювань та дозиметр для контролю потужності дози випромінювання в аварійних ситуаціях. Детектори γ - та рентгенівського випромінювань на основі CdTe і CdZnTe мають ряд переваг, які дають можливість успішно застосовувати їх при дозиметрії та спектрометрії різних джерел іонізуючих випромінювань. До переваг CdZnTe-детекторів відносяться широкий діапазон вимірювання потоків і енергії фотонів, висока ефективність їх реєстрації та задовільне розподілення за енергією без необхідності глибокого охолодження детектора. Розроблені прилади призначені для систем радіаційного контролю та керування технологічними процесами на АЕС і в ядерній енергетиці. Вони також можуть бути використані при дослідженні (характеризації) радіоактивних відходів. Представлені дозиметричні характеристики цих приладів. The paper presents two designs of detector units: wide-range X- and gamma-ray dosimeter; dosimeter for X- and gamma-ray dose-rate emergency monitoring. Detectors of X- and gamma-radiation, using wide-gap semiconductor compounds CdTe and CdZnTe, have a number of advantages which allow to apply them successfully for dosimetry and spectrometry of different ionizing radiation sources. Among the advantages of CdZnTe detectors are: a wide operating interval of photon energy and flux, high efficiency of the radiation registration and a satisfactory energy resolution without necessity of the detector deep cooling. The detector units are developed for in-process measurement and monitoring of radiation environment at NPPs and other nuclear energy installations. In particular, they can be used for the investigation (characterization) of the radioactive waste. The specifications of the devices are presented.