Розробка науково-технічних основ блоків детектування на основі системи сцинтилятор–фотодіод для позитронно-емісійного томографа - Гриньов, Б.В.; Некрасов, В.В.; Бороденко, Ю.О.; Білогуб, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Вперше в Україні розроблено технологічний процес і організовано випуск позиційно-чутливих детекторів для томографів, інтроскопів тощо. Відповідно до розробленого технологічного процесу пропонується в детекторі для позитронно-емісійного томографа замінити фотоелектронний помножувач на матрицю з 64-х блоків детектування на основі системи сцинтилятор–фотодіод. Така матриця дає можливість використовувати широкий клас сцинтиляторів від CsІ(Тl) до LSO. Заміна фотоелектронних помножувачів на матрицю фотодіодів дасть змогу знизити час отримання інформації,
а значить і дозу опромінення пацієнта. Крім того, використовуючи широкий клас сцинтиляційних матеріалів, можна виготовляти матриці детекторів з різними властивостями і технічними характеристиками. Це дасть можливість значно розширити коло задач, вирішуваних ядерною медициною, та зробити позитронно-емісійний томограф більш доступним для населення. Впервые в Украине разработан технологический процесс и организован выпуск позиционно-чувствительных детекторов для томографов, интроскопов и т. д. Согласно разработанному технологическому процессу предлагается в детекторе для позитронно-эмиссионного томографа заменить фотоэлектронный умножитель матрицей из 64 блоков детектирования на основе системы сцинтиллятор–фотодиод. Такая матрица позволяет использовать широкий класс сцинтилляторов от
CsI(Тl) до LSO. Замена фотоэлектронных умножителей на матрицу фотодиодов позволит снизить
время получения информации, а значит и дозу облучения пациента. Кроме того, используя широкий
класс сцинтилляционных материалов, можно изготавливать матрицы детекторов с различными свойствами и техническими характеристиками. Это позволит значительно расширить круг задач, решаемых
ядерной медициной и сделать позитронно-эмиссионный томограф более доступным для населения. A technological process and production of the position-sensitive detectors for the positron-emission tomography, introscopy has been developed first in Ukraine. On the base of developed technological
process it is proposed to replace the 64-crystal matrix with the common base for the photomultiplier tube
in the positron-emission tomography detector by the matrix consisting of 64 detection blocks based on a
new system scintillator-photodiode. Such matrix permits to use a wide set of scintillation materials from
CsI(Tl) to LSO. The replacement of the photomultiplier tube by the photodiode matrix will allow to reduce
significantly the data obtaining time, so to minimize the radiation dose for a patient. Moreover, using a wide
range of scintillation materials, it will be possible to produce detector matrixes with different features and
technical characteristics. This allows to enlarge the range of tasks for nuclear medicine and to make a
positron-emission tomography more accessible to population of Ukraine.