Інституціональні зміни і траєкторія інституціонального розвитку - Болотіна, Є.В.; Шубна, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
У статті розглядається проблема інституціонального планування і визначення траєкторій інституціонального розвитку. Автори виділяють режими інституціонального розвитку, які можуть визначититраєкторію розвитку, надають характеристику цим режимам за параметрами, що вводяться, оцінюють специфіку зміни трансакційних витрат для кожного режиму і аналізують вплив відкритих у рамках нової інституціональної економіки ефектів і принципів на характер інституціональних змін. Розвивається ідея про дисфункціональність інститутів. Особливості сучасної економіки України диктують аргументи на користь розвитку співпраці з ЄС. Європейська інтеграція та членство в ЄС - стратегічна ціль України. Визначено основні соціально-економічні проблеми інстітуціоналізації. Запропоновано напрямки розв’язування цих проблем. В статье рассматривается проблема институционального планирования и определения траекторий институционального развития. Авторы выделяют режимы институционального развития, которые могут определить траекторию развития, дают характеристику этим режимам по вводимым параметрам, оценивают специфику изменения трансакционных издержек для каждого режима и анализируют влияние открытых в рамках новой институциональной экономики эффектов и принципов на характер институциональных изменений. Развивается идея о дисфункциональности институтов. Особенности современного состояния экономики Украины диктуют аргументы в пользу развития сотрудничества с ЕС. Европейская интеграция и членство в Европейском Союзе является стратегической целью Украины. Определены основные социально-экономические проблемы институционализации. Предложены пути разрешения этих проблем. In the paper the problem of institutional planning and institutional development trajectories is discussed. The author distinguishes modes of institutional development, which can determine the development trajectory, gives a description of these modes on input parameters, assess the specific changes in transaction costs for each mode, and analyzes the impact of open within a new institutional economics and principles of the effects on the nature of institutional change. In the paper the idea of a dysfunction of institutions is developed. The peculiarities of the modern economy of the Ukraine dictate the positive arguments of the collaboration with EU. European integration a. EU member´s is strategy aim of Ukraine. The main social and economic problems of institutionalization are defined. The ways are offered of this problems solution.