Механізми формування соціального капіталу в системі власності - Міночкіна, О.М. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
Стаття є продовженням попередніх робіт, присвячених з’ясуванню питань, пов’язаних з методологією дослідження власності, виробленню теоретико-методологічного базису здійснення практичної діяльності з перетворення системи власності у період глибоких трансформацій України на шляху переходу суспільства і економіки до постіндустріальної стадії розвитку. Викладено результати авторського дослідження системи інституту власності як спільної ресурсної системи, її конвергентних інституціональних механізмів у взаємозв’язку із системою функціонування капіталу. Досліджено сучасний стан теоретичних і практичних аспектів соціального капіталу, його інструментальні механізми та можливості їх застосування в процесі глобальних трансформацій українського суспільства і реформування національної економіки. В межах концепції «Система власності-спільна ресурсна система» визначено та проаналізовано взаємозв’язок і взаємодія інструментальних механізмів соціального капіталу і конвергентних інституційних механізмів цієї системи. Статья является продолжением предыдущих работ, посвященных выяснению вопросов, связанных с методологией исследования собственности, выработке теоретико-методологического базиса осуществления практической деятельности по преобразованию системы собственности в период глубоких трансформаций Украины на пути перехода общества и экономики к постиндустриальной стадии развития. Изложены результаты авторского исследования системы института собственности как общей ресурсной системы, ее конвергентных институциональных механизмов во взаимосвязи с системой функционирования капитала. Рассмотрены современное состояние теоретических и практических аспектов социального капитала, его инструментальные механизмы и возможности их применения в процессе глобальных трансформаций украинского общества и реформирования национальной экономики. В рамках концепции «Система собственности-общая ресурсная система» определены и проанализированы взаимосвязь и взаимодействие инструментальных механизмов социального капитала и конвергентных институциональных механизмов этой системы. The article is a continuation of previous works devoted to clarifying issues related to the methodology of property research, the development of theoretical and methodological basis of practical implementation of the transformation of property during the deep transformation of the Ukrainian state in the transition society and economy to a post-industrial stage of development. The results of the author's research institute a property system as a common resource system, its convergent mechanisms in conjunction with the system functioning capital. The present state of theoretical and practical aspects of social capital, its tools and mechanisms for their possible application in the global transformation of Ukrainian society and reforming the national economy have been worked out. Within the concept of " property system - joint resource system" the relationship and interaction mechanisms tool of social capital and converged institutional mechanisms of the system have been identified and analyzed.