Біблійна традиція у створенні психологічного портрета персонажів (на прикладі другого тому “Мертвих душ” Миколи Гоголя) - Сквіра, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
У сучасному гоголезнавстві поширена тенденція порівнянь гоголівських героїв із біблійними. Зіставлення деталей, використаних Гоголем у зображенні персонажів другого тому “Мертвих душ”, із біблійними образами дає змогу не тільки провести асоціативні аналогії між Павлом Чичиковим та апостолом Павлом, Бетрищевим та Соломоном, Петром Пєтухом та апостолом Петром, Костанжогло й апостолом Іоанном, Хлобуєвим та блудним сином, Муразовим та Ісусом Христом, а й визначити
їхню функціональну та рецептивну природу, окреслити психологічні портрети героїв.