Сутність та передумови інноваційного розвитку підприємств - Волобуєв, Г.С. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
Умови, в яких ведуть свою діяльність сучасні підприємства, характеризуються високим ступенем невизначеності і значним числом ризиків. Підґрунтям економічного розвитку підприємства виступає інноваційний процес, який формує якісні та кількісні зміни у системі матеріального виробництва. На сьогодні успішне вирішення даного питання безпосередньо залежить від швидкого становлення на інноваційний шлях розвитку.В статті розкрито економічну сутність «інновацій», представлене авторське визначення поняття «інновація» та вдосконалення підходів до класифікації інновацій, визначено ролі інноваційного розвитку у забезпеченні ефективного функціонування і розвитку підприємств у сучасних економічних умовах. Запропоновано модель управління інноваційним розвитком підприємства, яка ґрунтується на цілісній, системній оцінці його результатів, закономірностях використання і розвитку інноваційного потенціалу та орієнтована на підвищення рівня конкурентоспроможності. Основними елементами пропонованої моделі є системи управління інноваційним розвитком і взаємозв’язки, що виникають між ними. Вона відображає систему організаційно-управлінських та економічних відносин, що виникають у процесі інноваційного розвитку підприємства. Условия, в которых ведут свою деятельность современные предприятия, характеризуются высокой степенью неопределенности и значительным числом рисков. В качестве основы экономического развития предприятия выступает инновационный процесс, формирующий качественные и количественные изменения в системе материального производства. На сегодняшний день успешное решение данного вопроса непосредственно зависит от быстрого становления на инновационный путь развития. В статье раскрыта экономическая сущность«инноваций», представлено авторское определение понятия «инновация» и совершенствование подходов к классификации инноваций, определена роль инновационного развития в обеспечении эффективного функционирования и развитии предприятий в современных экономических условиях. Предложена модель управления инновационным развитием предприятия, которая основывается на целостной, системной оценке его результатов, закономерностях использования и развития инновационного потенциала и ориентирована на повышение уровня конкурентоспособности. Основными элементами предлагаемой модели являются системы управления инновационным развитием и взаимосвязи, возникающие между ними. Она отображает систему организационно-управленческих и экономических отношений, возникающих в процессе инновационного развития предприятия. Terms modern enterprises conduct the activity in that are characterized by the high degree of vagueness and good few of risks. An innovative process comes forward as basis of economic development of enterprise, forming quality and quantitative changes in the system of material production. To date the successful decision of this question directly depends on the rapid becoming on the innovative way of development.Economic essence of "innovations" is exposed in the article, authorial determination of concept is presented "innovation" and perfection of going near classification of innovations, the role of innovative development is certain in providing of the effective functioning and development of enterprises in modern economic terms.A case frame is offered by innovative development of enterprise, that is base on integral, system estimation of his results, conformities to law of the use and development of innovative potential and oriented to the increase of level of competitiveness. The basic elements of the offered model are control system by innovative development and intercommunications arising up between them. She represents the system of organizationally-administrative and economic relations arising up in the process of innovative development of enterprise.