Вплив інфекційних чинників на рівень перинатальної захворюваності та смертності у недоношених новонароджених - Пасієшвілі, Н.М. (Международный медицинский журнал, 2016)
Представлено патогенез, діагностику та шляхи корекції і профілактики перинатальних ускладнень при недоношуванні вагітності на тлі передчасного розриву плідних оболонок на основі комплексного обстеження жінок та їх новонароджених. Показано, що основою патологічних змін є інфекційна патологія, імунологічні розлади та ендотеліальна дисфункція, які потребують, крім антибактеріальної терапії, імунокорекції та використання медичного озону. Представлены патогенез, диагностика и пути коррекции и профилактики перинатальных осложнений при недонашивании беременности на фоне преждевременного разрыва плодных оболочек на основании комплексного обследования женщин и их новорожденных. Показано, что в основе патологических изменений лежат инфекционная патология, иммунологические изменения и эндотелиальная дисфункция, которые требуют, кроме проведения антибактериальной терапии, иммунокоррекции и применения медицинского озона. The pathogenesis, diagnosis and ways of correction and prevention of perinatal complications in premature labor against a background of preterm rupture of membranes is presented based on a comprehensive investigation of women and their newborns. It is shown that the basis of pathological changes are infectious agents, immunological changes and endothelial dysfunction, which require immunomodulation and application of medical ozone in addition to antibiotic therapy.