Визначення клінічної ефективності застосування глибокої тунелізації при лікуванні хондромаляцій суглобового хряща колінного суглоба - Березка, М.І.; Літовченко, А.В.; Власенко, В.Г. (Международный медицинский журнал, 2016)
Дано оцінку клініко−функціональних результатів лікування пацієнтів із хондромаляціями суглобового хряща колінного суглоба 3−4−го ступенів тяжкості. Проведено порівняльний аналіз різних репаративних методик хірургічного лікування: мікрофрактуризації, підхрящової тунелізації та експонованої глибокої тунелізації зони хрящового дефекту. Запропонована хірургічна методика глибокої тунелізації зони хрящового дефекту має суттєві переваги. Дана оценка клинико−функциональных результатов лечения пациентов с хондромаляциями суставного хряща коленного сустава 3−4−й степеней тяжести. Проведен сравнительный анализ разных репаративных методик хирургического лечения: микрофрактуризации, подхрящевой туннелизации и экспонированной глубокой туннелизации зоны хрящевого дефекта. Предложенная хирургическая методика глубокой туннелизации зоны хрящевого дефекта имеет существенные преимущества. Clinical and functional results of treatment of patients with grade 3 and 4 chondromalacia of the knee articular cartilage were assessed. Comparative analysis of various reparative surgical techniques: microfracturization, subchondral tunneling and exposed deep tunneling of cartilage defect zone was made. The proposed surgical technique of deep tunneling of cartilage defect zone has significant advantages.