Зв'язок високочутливого С−реактивного білка з показниками внутрішньосерцевої гемодинаміки у хворих на інфаркт міокарда - Матузок, О.Е.; Яковлева, Л.М.; Целуйко, В.Й. (Международный медицинский журнал, 2016)
Досліджено чинники, які впливають на ступінь внутрішньосудинного запального процесу у хворих на гострий інфакт міокарда, та можливий зв'язок рівня високочутливого С−реактивного білка (СРБ) з показниками внутрішньосерцевої гемодінамики. Обстежено хворих на інфаркт міокарда з елевацією сегмента ST, яким проводився тромболізис, забір крові для визначення рівня СРБ проводили у перші 6 год від розвитку больового синдрому. Виявлено достовірний зв'язок рівня високочутливого СРБ із цукровим діабетом 2−го типу та часом до проведення тромболізису. Визначено меншу ефективність тромболізису у хворих із високим рівнем СРБ та надлишкову активність у них запального процесу. Исследованы факторы, влияющие на степень внутрисосудистого воспалительного процесса у больных острым инфарктом миокарда, и возможная связь уровня высокочувствительного С−реактивного белка (СРБ) с показателями внутрисердечной гемодинамики. Обследованы больные инфарктом миокарда с элевацией сегмента ST, которым проводился тромболизис, забор крови для определения уровня СРБ проводили в первые 6 ч от начала развития болевого синдрома. Выявлена достверная связь уровня высокочувствительного СРБ с сахарным диабетом 2−го типа и временем до проведения тромболизиса. Определена меньшая эффективность тромболизиса у больных с высоким уровнем СРБ и избыточная активность у них воспалительного процесса. The factors that affect the grade of intravascular inflammation in acute myocardial infarction and possible relationship between high−sensitivity C−reactive protein (CRP) and intracardiac hemodynamic parameters were investigated. The patients with ST elevation myocardial infarction after fibrinolysis were exemined. Blood sampling for CRP level assessment was performed within the first 6 hours after the chest pain onset. Significant correlation of CRP level with history of type 2 diabetes mellitus and time to fibrinolysis was revealed. Lower efficacy of fibrinolysis was noted in patients with high CRP and excessive inflammation activity.