Замальовка як жанровий різновид малої прози Володимира Винниченка - Алексеєнко, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Поширена жанрова форма малої прози В.Винниченка – ескіз, своєрідна замальовка з натури, незавершений фрагмент життя. І.Франко в рецензії на збірник “Краса і сила” зазначив, що письменник уміє “ловити життя на гарячім учинку” і в моментальних знімках показати його “глибінь та різнобарвність”. Для замальовок В.Винниченка притаманні глибокий драматизм, тонка психологічна мотивація поведінки дійових осіб.