Паралельний генетичний алгоритм побудови розкладу занять - Глибовець, М.М.; Гулаєва, Н.М.; Пасічник, М.М. (Проблеми програмування, 2015)
У роботі описана розробка та реалізація паралельного генетичного алгоритму (ГА) побудови розкладу ВНЗ на основі моделі «фермер-робітники» з елементами евристики для вибору аудиторій та пар під час ініціалізації, застосування нового (додаткового) оператора мутації, додання вдалих підрозв’язків в популяцію під час інціалізації початкової популяції. У алгоритмі введено специфічний спосіб кодування хромосоми, запропоновано функцію оцінки хромосоми з урахуванням низки обмежень, що накладаються на результуючий розклад-хромосому, а також розроблено спеціальні оператори кросинговеру та мутації. На основі експериментів запропоновано оптимальні значення параметрів ГА.