Нові рішення в технологіях порошкової металургії – шлях до підвищення якості металопродукції (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 26 жовтня 2016 року) - Гогаєв, К.О. (Вісник НАН України, 2016)
У доповіді на прикладі трьох розроблених технологій показано переваги
методів порошкової металургії. Впровадження у виробництво різального
інструменту, виготовленого з порошків швидкорізальних сталей, забезпечує значне підвищення стійкості порівняно з інструментом аналогічних
марок, отриманим традиційним способом. При використанні методу асиметричного прокатування порошків забезпечується висока якість прокату і знижуються енерговитрати на його виготовлення, а використання
порошкових модифікаторів у виробництві сільськогосподарських знарядь з високоміцного чавуну значно підвищує їх зносостійкість. The advantages of powder metallurgy methods are demonstrated on the example of the technology developed. The application
of the technology for manufacturing cutting tools from high-speed steel powders provides an essential increase
in the tool life compared to the tools of similar types produced by traditional technology. Using the powder asymmetric
rolling method results in improvement of the rolled products quality and decrease in energy consumption. The utilization
of the powder modifiers in production of farm implements from high-duty cast iron results in considerable increase in
their durability.