Розробка та модифікація фотополімеризаційного адгезиву для технологічних процесів оздоблення поліграфічної продукції - Гранчак, В.М.; Сисюк, В.Г.; Грищенко, В.К.; Давискиба, П.М.; Бубнова, А.С.; Маїк, В.З.; Ясинська, Л.М. (Наука та інновації, 2012)
Визначені напрямки модифікації фотополімеризаційноздатних композицій з метою покращення фізико-хімічних,
механічних та адгезійних властивостей. Розроблено фоточутливий композиційний матеріал на основі олігоуретатакрилату аліфатичної природи, олігоетеракрилатів, системи фотоініціаторів. Проведено синтез олігомерних модифікаторів для підвищення швидкості отвердіння покриттів. Встановлено взаємозв’язок між кінетичними параметрами фотополімеризації та властивостями одержаних полімерних матеріалів; визначені напрямки регулювання їх функціональністю при взаємодії з різними модифікуючими олігомерами для підвищення адгезивних характеристик та світлочутливості. Виготовлено дослідну партію фотополімерного адгезиву; проведено випробовування на виробництві. Определены направления модификации фотополимеризационноспособных композиций с целью улучшения физико-химических, механических и адгезионных свойств.
Разработан фоточувствительный композиционный материал на основе олигоуретанакрилата алифатической природы,
олигоэфиракрилатов, системы фотоинициаторов. Проведен
синтез олигомерных модификаторов для повышения скорости отверждения покрытий. Установлена взаимосвязь между кинетическими параметрами фотополимеризации и
свойствами полученных полимерных покрытий; определены направления регулирования их функциональности при
взаимодействии с разными олигомерными модификаторами для повышения светочуствительности и адгезионной
прочности. Изготовлена опытная партия фотополимерного адгезива; проведены испытания на производстве. To improve physical and chemical, mechanical and adhesive
properties of polymerizable compositions the directions
of their modification were defined. A photosensitive composite
material based on oligouretanacrylate aliphatic nature,
oligoetheracrylate, photoinitiator system was developed.
To increase the rate of coating curing the synthesis of
oligomeric modifiers was conducted. The relationship between
the kinetic parameters of photopolymerization and
properties of the polymer coatings was determined, the directions
of regulation of their functionality when interacting
with different oligomeric modifiers to improve lightsensitivity
and adhesion strength were defined. A pilot batch
of photopolymer adhesive was produced with the next material
testing at the manufacture.