Впровадження методів, що базуються на проведенні полімеразної ланцюгової реакції, для виявлення генів стійкості до бурої іржі у пшениці - Пірко, Я.В.; Карелов, А.В.; Козуб, Н.О.; Созінов, І.О.; Пірко, Н.М.; Ємець, А.І.; Корховий, В.І.; Колючий, В.Т.; Блюм, Я.Б.; Созінов, О.О. (Наука та інновації, 2012)
Впроваджено молекулярно-генетичні методи виявлення гена стійкості до бурої іржі (Puccinia triticina) – Lr34, який
відповідає за родову неспецифічну резистентність пшениці до цього патогена. Для визначення алельного стану локусу Lr34 за допомогою полімеразної ланцюгової реакції з використанням кодомінантного маркера cssfr5 проаналізовано 30 сортів пшениці селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН України та Інституту
фізіології рослин і генетики НАН України. Встановлено, що серед досліджених сортів відсоток таких, що містять
алель Lr34(+), який надає стійкості до бурої іржі, становить 16,7 %. Отримані результати передані до Миронівського
інституту пшениці для використання у селекційному процесі. Внедрены молекулярно-генетические методы обнаружения гена устойчивости к бурой ржавчине (Puccinia tri ticina)
— Lr34, отвечающего за родовую неспецифическую
резистентность пшеницы к патогену. Для определения аллельного состояния локуса Lr34 с помощью полимеразной
цепной реакции с использованием кодоминантного маркера cssfr5 проанализировано 30 сортов пшеницы селекции Мироновского института пшеницы им. В.М. Ремесла
НААН Украины и Института физиологии растений и генетики НАН Украины. Установлено, что у исследованных
сортов доля таких, которые содержат аллель Lr34(+), обеспечивающий устойчивость к бурой ржавчине, составляет 16,7 %. Полученные результаты переданы в Мироновский институт пшеницы для использования в селекционном процессе. The molecular genetic methods for identification of leaf rust
(Puccinia triticina) resistance gene – Lr34, which is res ponsible
for the generic non-specific resistance of wheat to the pathogen
were developed. Polymerase chain reaction with codominant
marker cssfr5 was carried out to determine the allelic status of
the loci Lr34 in the 30 wheat varieties selected in Mironіvka
Institute of Wheat of the National Academy of Agrarian
Sciences of Ukraine and in the Institute of Plant Physiology
and Genetics of National Academy of Sciences of Ukraine. The
varieties containing allele Lr34(+), which confers resistance to leaf rust, represented 16,7 % from total number of all tested varieties. Obtained results were handed over to the Mironovka Institute of Wheat for use in breeding process.