Самолеты на солнечных батареях – новые возможности космической отрасли Украины - Трофименко, А.П. (Наука та інновації, 2012)
Самолеты на солнечных батареях — новое направление в авиастроении, привлекающее внимание как потенциальных потребителей, так и производителей. Одна из основных систем самолетов на солнечных батареях — система энергоснабжения — по своей архитектуре аналогична тем, которые применяются на спутниках. Их проектирование, изготовление и эксплуатация хорошо освоены космической отраслью Украины. Отличия в условиях эксплуатации самолетов на солнечных батареях и спутников позволяют существенно удешевить систему энергоснабжения и стоимость самолета в целом, что способствует расширению круга заказчиков на самолеты и обеспечивает космической отрасли Украины новый рынок сбыта. Літаки на сонячних батареях — новий напрямок в авіабудуванні, що привертає увагу як потенційних користувачів, так і виробників. Одна з основних систем літаків на сонячних батареях — система енергозабезпечення — за своєю архітектурою аналогічна до тих, що використовуються на супутниках. Їх проектування, виготовлення і експлуатація добре освоєні космічною галуззю України. Розбіжності в умовах експлуатації літаків на сонячних батареях і супутників дають можливість істотно здешевити систему енергопостачання і вартість літака у цілому, що сприяє розширенню кола замовників на літаки й забезпечує космічній галузі України новий ринок збуту. Solar-powered airplanes is a new direction in the aircraft construction, which attracts attention both potential consumers and manufacturers. One of the basic systems of solarpowered airplanes is the system of power supply, which has architecture similar to that of applied in satellites. Its design, manufacturing and operation is well mastered by space industry of Ukraine. Differences in operating conditions of solar-powered airplanes and satellites make it possible to substantially reduce the cost of energy supply system and cost of airplane in general that promotes expanding customers’ range in aircraft and provides Ukrainian space industry with a new sales market.