Випробування та впровадження синергічних композицій високоефективних гербіцидів для зернових та технічних культур: скринінг композицій та випробування їх гербіцидної активності - Ожерєдов, С.П.; Литвин, Д.І.; Співак, С.І.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Наука та інновації, 2012)
Розроблено системи підвищення активності гербіцидів для післясходової боротьби із однорічними та багаторічними однодольними бур’янами у посівах однодольних злакових (озима пшениця) і дводольних культур (ріпак, соняшник тощо) шляхом отримання високоефективних композицій на основі комерційних грамініцидів та похідних
динітроаніліну. Показано, що досліджені динітроанілінові сполуки, комерційні гербіциди «Аксіал» (Syngenta), «Фуроре-супер» (Bayer CropScіence) і «Фюзилад-форте» (Syngenta), а також їх композиції є активними індукторами апоптозу в рослинній клітині. З’ясовано, що індукція апоптотичних процесів відбувається внаслідок виникнення ефекту
синергізму при застосуванні комерційних грамініцидів та нових похідних динітроаніліну як гербіцидної композиції. Разработаны системы повышения активности гербицидов для послевсходовой борьбы с однолетними и многолетними однодольными сорняками в посевах однодольных
злаковых (озимая пшеница) и двудольных культур (рапс,
подсолнечник и др.) путем получения высокоэффективных
композиций на основе коммерческих граминицидов и
производных динитроанилина. Показано, что исследованные динитроанилиновые соединения, коммерческие гербициды «Аксиал» (Syngenta), «Фуроре-супер» (Bayer
CropScіence) і «Фюзилад-форте» (Syngenta), а также их
композиции являются активными индукторами апоптоза в растительной клетке. Выяснено, что индукция апоптотических процессов происходит вследствие возникновения эффекта синергизма при применении коммерческих граминицидов и новых производных динитроанилинa
в качестве гербицидной композиции. Systems for herbicide activity increasing for postemergence
prevention of annual and perennial monocotyledonous
weeds invasion in crops of monocotyledonous cereals
(winter wheat) and dicotyledonous crops (rapeseed, sunflower,
etc.) using highly efficient compositions based on
commercial graminicides and derivatives of dinitroanilines
are developed. It is shown that the investigated compounds
dinitroaniline, commercial herbicides «Aksial» (Syngenta),
«Furore-Super» (Bayer CropScіence) and «Fyuzilad forte»
(Syngenta), as well as their compositions are active inducers
of apoptosis in a plant cell. It was found that the induction of
apoptotic processes occurs as a result of synergistic effect of
the application of commercial graminicides and new dinitroaniline derivatives as herbicide composition.