Проблеми інтелектуалізації систем ситуаційного керування охороною зон відповідальності - Андон, П.І.; Алєксєєв, В.А.; Мостовий, В.В.; Терещенко, В.С.; Яловець, А.Л. (Наука та інновації, 2012)
Розглядається можливість автоматизації процесу аналізу оперативної обстановки у зоні відповідальності охоронних
структур та оцінки ситуації, що склалася. Аналізуються можливі ситуації з об’єктами контролю у зоні та визначаються
функціональні задачі систем ситуаційного керування. Виконується вибір доцільних математичних методів і моделей
штучного інтелекту для автоматизації процесу оцінки ситуацій та розглядаються особливості подання в логіко-обчислювальній семантичній мережі як чітких, так і нечітких знань про оцінку ситуацій, що виникають в процесі ситуаційного
керування. Визначаються архітектура та функціональні можливості системи ситуаційного керування охороною зон відповідальності та описуються особливості реалізації і функціонування її підсистеми, призначеної для оцінки ситуацій на
основі визначених математичних методів і використання логіко-обчислювальної семантичної мережі. Рассматривается возможность автоматизации процесса
анализа оперативной обстановки в зоне ответственности
охранных структур и оценки сложившейся ситуации. Анализируются возможные ситуации с объектами контроля в
зоне и определяются функциональные задачи систем ситуационного управления. Производится выбор целесообразных математических методов и моделей искусственного интеллекта для автоматизации процесса оценки ситуации
и рассматриваются особенности представления в логико-вычислительной семантической сети как чётких, так и нечётких знаний об оценке ситуаций, возникающих в процессе ситуационного управления. Определяется архитектура
и функциональные возможности системы ситуационного управления охраной зон ответственности и описываются
особенности реализации и функционирования её подсистемы, предназначенной для оценки ситуации на основе
указанных математических методов и использования логико-вычислительной семантической сети. Possibility of automation of operative situation analysis
process in security structures responsibility zone and estimation
of the developed situation is considered. Possible
situations within objects of zone control are analyzed; functional
tasks of situational management systems are defined.
The choice of expedient mathematical methods and models
of artificial intellect for automation of situation estimation
process is made; features of representation in a logical-computing
semantic network of both accurate and indistinct
knowledge on estimation of situations arising in the course
of situational management are considered. The architecture
and functionality of situational management system of responsibility
zones is determined; features of realization and
functioning of its subsystem intended for situation estimation
on the basis of specified mathematical methods and logical-computing semantic network are described.