Виявлення позаклітинної ДНК та ген-специфічного метилування в плазмі крові пацієнтів з раком нирок та товстої кишки - Скрипкіна, І.Я.; Кондратов, О.Г.; Циба, Л.О.; Панасенко, Г.В.; Ніколаєнко, О.В.; Романенко, А.М.; Колесник, О.О.; Мордерер, Д.Є.; Некрасов, К.A.; Кашуба, В.І.; Возіанов, С.О.; Щепотін, І.Б.; et al. (Наука та інновації, 2012)
Статус метилування деяких генів та рівень концентрації позаклітинної ДНК (пкДНК) в крові є важливим діагностичним критерієм, пов’язаним з виникненням злоякісних пухлин. Проведені нами дослідження показали, що рівень
пкДНК у крові пацієнтів з раком нирок та товстої кишки вищий, ніж у здорових донорів. Метилування CpG-острівців
генів LRRC3B, APC та FHIT було виявлено у 33,3; 27,8 і 33,3 % пацієнтів з раком нирок та у 14,3; 28,5 і 19 % пацієнтів
з раком товстої кишки відповідно. У здорових донорів метилування досліджуваних генів виявлено не було. Запропоновано методики для кількісної оцінки пкДНК в плазмі крові та аналізу статусу метилування маркерних генів з метою
виявлення порушень в організмі людини, пов’язаних з розвитком онкологічних хвороб. Статус метилирования некоторых генов и уровень концентрации внеклеточной ДНК (вкДНК) крови является
важным диагностическим критерием, связанным с возникновением злокачественных опухолей. В результате
проведенных исследований нами показано, что уровень
пкДНК в крови пациентов с раком почек и толстой кишки выше, чем у здоровых доноров. Метилирование CpG-
островков генов LRRC3B, APC и FHIT было обнаружено у 33,3; 27,8 и 33,3 % пациентов с раком почек и у 14,3;
28,5 и 19 % пациентов с раком толстой кишки соответственно. У здоровых доноров метилирование исследованных генов обнаружено не было. Предложено методики
для количественной оценки вкДНК в плазме крови и анализа метилирования маркерных генов с целью обнаружения нарушений в организме человека, связанных с развитием онкологических болезней. Gene-specific methylation and concentration of cell-free
DNA in blood can be important tools for the early diagnosis
of cancer. Here, we have shown that total cell-free DNA levels
were higher in patients with renal and colon cancer compared
to healthy individuals. The results indicated that cellfree
DNA can be used for detection of hypermethylation of
cancer marker genes. CpG islands of LRRC3B, APC and FHIT genes were hypermethylated in 33,3 %; 27,8 % and
33,3 % of patients with renal cancer and in 14,3 %; 28,5 %
and 19 % of patients with colon cancer, respectively. Hypermethylation
of LRRC3B, APC and FHIT was not detected in cell-free DNA of healthy individuals. We have proposed the
methods for quantitative analysis of cell-free DNA in blood plasma and detection of the methylation of marker genes,
which could be useful for diagnostics of cancer.