Впровадження високоефективної системи боротьби зі злаковими бур’янами на посівах зернових культур: скринінг фітотоксичності грамініцидів та їх композицій з іншими гербіцидіми - Ожерєдов, С.П.; Співак, С.І.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Наука та інновації, 2012)
Проведено скринінг фітотоксичності композицій грамініцидів з гербіцидами інших класів з метою подальшого застосування при вирощуванні озимої пшениці та інших зернових колосових культур. Показано, що композиція гербіцидного препарату Аксіал з інсектицидним препаратом Діазол (діазинон), є адитивною. Продемонстровано, що обробка препаратом Аксіал ініціює процеси запрограмованої клітинної загибелі (апоптоз) в меристематичних клітинах коренів вівса (модель однорічних злакових бур’янів), тоді як рослини пшениці є достатньо нечутливими до дії цього препарату. На підставі отриманих результатів запропоновано та передано для впровадження нові високоефективні гербіцидні системи боротьби зі злаковими бур’янами у посівах зернових культур. Проведен скрининг фитотоксичности композиций граминицидов с гербицидами других классов с целью дальнейшего применения при выращивании озимой пшеницы и других зерновых колосовых культур. Показано, что композиция гербицидного препарата Аксиал с инсектицидным препаратом Диазол (диазинон) является аддитивной. Продемонстрировано, что обработка препаратом Аксиал инициирует процессы запрограммированной клеточной гибели (апоптоз) в меристематических клетках корней овса (модель однолетних злаковых сорняков), тогда как растения пшеницы достаточно нечувствительны к действию этого препарата. На основании полученных результатов предложены и переданы для внедрения новые высокоэффективные гербицидные системы борьбы со злаковыми сорняками в посевах зерновых культур. Screening of graminicides and their compositions with other herbicides on phytotoxicity for further winter wheat and other cereal crops treatment was carried out. We have also shown that the composition of herbicide Axial with the insecticidal agent diazinon (Diazol) is additive one. It was demonstrated that Axial treatment initiates programmed cell death in meristematic root cells of oat (annual weed model), while the wheat plants are not sensitive enough to its action. Based on the obtained results new high-performance herbicide systems of weed control in cereal crops are proposed and passed for introduction.