Механічні властивості порошкового матеріалу Тi₄₆Nb₄Та₄Al₄₆, отриманого імпульсним гарячим пресуванням - Подрезов, Ю.М.; Ремез, М.В.; Лаптєв, А.В.; Толочин, О.І.; Голтвяниця, С.К. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2014)
Досліджено декілька режимів імпульсного гарячого пресування, застосованих для отримання матеріалів складу Тi₄₆Nb₄Та₄Al₄₆. Виявлено, що найкращий комплекс механічних властивостей в широкому діапазоні температур випробування 20—750 °С спостерігається на пресовках, продеформованих за 1440 °С. Витримка перед пресуванням підвищує міцність пресовок, але знижує пластичність. За результатами вимірювання гарячої твердості встановлено, що жароміцність такої пресовки зберігається до 900 °С і за цієї температури твердість становить майже 3 ГПа. Исследовано несколько режимов импульсного горячего прессования, примененных для получения материалов состава Тi₄₆Nb₄Та₄Al₄₆. Выявлено, что наилучший комплекс механических свойств в широком диапазоне температур испытания 20—750 °С наблюдается на прессовках, продеформированных при 1440 °С. Выдержка перед прессованием повышает прочность прессовок, но снижает пластичность. По результатам испытания горячей твердости установлено, что жаропрочность такой прессовки сохраняется до 900 °С и при этой температуре твердость составляет почти 3 ГПа. Several modes of pulsed hot pressing were investigate for obtained materials Тi₄₆Nb₄Та₄Al₄₆. The best balance of mechanical properties over a wide temperature range 20—750 °C of testing was observed in samples deformed at 1440 °С. Prior annealing before pressing increases the strength but reduces the ductility. The hot hardness testing results revealed that the high-temperature strength of these samples is conserved up to 900 °C. The hardness at such temperature reaches almost 3 GPa.