Вивчення закономірності контактоутворення в металевих порошкових матеріалах за результатами прецизійних механічних випробувань - Подрезов, Ю.М.; Назаренко, В.А.; Євич, Я.І.; Марченко, Н.М. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2014)
Вивчено закономірності контактоутворення в порошковому титані на різних технологічних етапах його отримання за результатами випробувань на чотириточковий вигин. Проаналізовано вплив технологічних та структурних параметрів на еволюцію контакту. Показано, що процес контактоутворення в попередньо ущільнених пресовках здійснюється в дві стадії: на першій відбувається зарощування площинної пори, при цьому контакт росте самоподібно за механізмом об’ємної дифузії, на другій — об’ємне спікання. На цій стадії високопоруваті матеріали збільшують відносний розмір контакту значно більше, ніж більш щільні. Изучены закономерности контактообразования в порошковом титане на разных технологических этапах его получения по результатам испытаний на четырехточечный изгиб. Проанализировано влияние технологических и структурных параметров на эволюцию контакта. Показано, что процесс контактообразования в предварительно уплотненных прессовках осуществляется в две стадии: на первой происходит заращивание плоскостной поры, при этом контакт растет самоподобно по механизму объемной диффузии, на второй — объемное спекание. На этой стадии высокопористые материалы увеличивают относительный размер контакта значительно больше, чем более плотные. This work is aimed to study the contact formation into titanium powder at the different manufacturing stages with a use of four-point bending. The effect of technological and structural parameters on the contact evolution is analyzed. It is shown that contact formation into packed powders occurs in two stages: at the first stage the plane pour overgrowths, it is accompanied by diffusion-driven growth of contact. At the second stage the volume sintering takes place. At this stage the relative size of contact increases more for high pores materials then for materials with lower pore concentration.