Електронно-мікроскопічні дослідження хромової карбідосталі - Шевченко, О.М.; Максимова, Г.О. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2014)
Одержано хромову карбідосталь синтезом карбідів в ході гарячого пресування. Проведені електронно-мікроскопічні дослідження карбідосталі показали наявність в її структурі двох різновидів карбідів: первинні — більші за розміром, округлої форми, що переважно мають склад Cr₃C₂; а також колонії вторинних, евтектоїдних тонкопластинчастих карбідів Cr₇C₃. Показано, що для отримання більш врівноваженої структури, а також підвищення властивостей матеріалу необхідна додаткова термообробка, режими якої потребують подальших досліджень. Получена хромовая карбидосталь синтезом карбидов в ходе горячего прессования. Проведенные электронно-микроскопические исследования хромовой карбидостали показали присутствие в ее структуре двух типов карбідов: первичных — больших по размеру, округлой формы, которые преимущественно имеют состав Cr₃C₂, а также колоний вторичных, эвтектоидных тонкопластинчатых карбидов Cr₇C₃. Показано, что для получения более равновесной структуры, а также повышения свойств материалу необходима дополнительная термообработка, режимы которой требуют дальнейших исследований. The chromium carbide steel has been obtained by carbides synthesis on hot-pressing. The electron microscope study of the chromium carbide steel showed the presence of two types of carbides: larger with oval shape — Cr₃C₂ and eutectic thin plate carbides Cr₇C₃. It was showed that the more stable structure to be formed so as the properties to be increased the obtained material needs heat treatment with further studing.