Ab initio дослідження стабільності наноалмазу - Овсяннікова, Л.І. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2014)
В рамках методу функціоналу електронної густини B3LYP/3-21d досліджено структурні, когезійні і електронні властивості вуглецевих наночастинок разміром в 120 атомів вуглецю і діаметром близько 1,2 нм у вигляді цибулинної форми вуглецю, сферичного алмазоподібного нанокристаліту та його гідрованого аналогу. Показано, що нанокристаліт є метастабільним по відношенню до оніону. Найбільше відповідають показникам масивного алмазу характеристики гідрованої алмазоподібної частинки С₁₂₀Н₇₂. В рамках метода функционала электронной плотности B3LYP с набором базисных функций 6-31d исследованы структурные, когезионные и электронные свойства углеродных наночастиц размером в 120 атомов углерода и диаметром около 1,2 нм в виде луковичной формы углерода, сферического алмазоподобного нанокристаллита и его гидрированного аналога. Показано, что нанокристаллит метастабилен по отношению к ониону. Наиболее близки массивному алмазу характеристики гидрированной алмазоподобной частицы С₁₂₀Н₇₂. The structural, cohesive, and electronic properties of a carbon nanoparticles have been investigated within the framework of the electron density functional method (B3LYP) with a set of 6-31G(d) basis functions. These particles possess 120 atoms of carbon, diameter beside 1,2 nm and have a form: onion, spherical diamondlike nanocrystal and its analogue are saturated by hydrogen. The investigations showed that a spherical diamondlike nanocrystal is metastable to onion. The properties of the nanodiamond particle С₁₂₀Н₇₂ is most close to the bulk diamond.