Фразеологічна мікросистема «Альтруїстична поведінка людини» в українській мові: ідеографічний аспект - Грозян, Н.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті досліджується ідеографічна класифікація фразеологічних одиниць, які позначають
альтруїстичну поведінку людини, із урахуванням досягнень сучасної фразеологічної та психологічної
наук. Виявлено, що в ідеографічній структурі тематичного поля фразеологічних одиниць
«Альтруїстична поведінка людини» відсутні ланки: семантична група, семантичне поле. Тематичні
групи фразеологічних одиниць на позначення ситуативної, опосередкованої, свідомої ціннісної
альтруїстичної поведінки людини складаються безпосередньо з синонімічних рядів. Найчисленнішим
виявився синонімічний ряд зі значеннями: допомагати виробити правильну лінію поведінки, сприяти
кому-небудь: підставляти плече, держати (тримати) руку, брати / взяти лінію, стати до помочі,
наставляти на добру путь тощо. В статье исследуется идеографическая классификация фразеологических единиц,
обозначающих альтруистическое поведение человека, с учётом достижений современной
фразеологической и психологической наук. Выявлено, что в идеографической структуре тематического
поля фразеологических единиц «Альтруистическое поведение человека» отсутствуют звенья:
семантическая группа, семантическое поле. Тематические группы фразеологических единиц,
обозначающие ситуативное, опосредствованное, сознательное ценностное альтруистическое
поведение человека, состоят непосредственно с синонимических рядов. Самым многочисленным
оказался синонимический ряд со значениями: помочь выработать правильную линию поведения,
содействовать: підставляти плече, держати (тримати) руку, брати / взяти лінію, стати до
помочі, наставляти на добру путь и т.д. The article deals with the ideographic classification of phraseological units denoting the altruistic
behavior, taking into account the achievements of modern phraseology and psychological sciences. For
investigating the phraseology microsystems «Altruistic behavior of a person» used a hierarchical structure
ideographic classification: synonymous line -semantic group - thematic group - thematic field - ideographic
group - ideographic field – arhipole . It was stated that phraseological microsystem «Altruistic behavior of a
person» passed a wide range of phraseological tools of the Ukrainian language. It was found that the three
thematic groups of phraseological units : situational, indirect, value-conscious altruistic human behavior in the
structure of the thematic field of the phraseological units «Altruistic behavior of a person».
It was identified that the structure of the thematic field ideographic phraseological units «Altruistic behavior»
missing the link: semantic group, semantic field. The thematic groups of phraseological units denoting
situational, indirect, value-conscious altruistic behavior consist of the synonymous line.