Дослідження фізико-хімічних і технологічних характеристик розплавів стекол на основі пісків та нерудних мінералів - Чувашов, Ю.М.; Горбачев, Г.Ф.; Ященко, О.М.; Дідук, І.І.; Трофімова, Т.П.; Кошеленко, Н.І. (Современные проблемы физического материаловедения, 2010)
Наведено результати досліджень фізико-хімічних і технологічних характеристик розплавів стекол (поверхневого натягу, температурної залежності в'язкості, кристалізаційної здатності, крайового кута змочування) на основі пісків та нерудних мінералів. Показано, що в залежності від співвідношення компонентів (пісків та доломітів) можна отримувати однорідні розплави з різними показниками в'язкості та кристалізаційної здатності. Збільшення вмісту доломіту призводить до зменшення в'язкості з одночасним підвищенням температури початку кристалізації і звуження інтервалу волокноутворення. Приведены результаты исследований физико-химических и технологических характеристик расплавов стекол (поверхностного натяжения, температурной зависимости вязкости, кристаллизационной способности, краевого угла смачивания) на основе песков и нерудных минералов. Показано, что в зависимости от соотношения компонентов (песков и доломитов) можно получать однородные расплавы с разными показателями вязкости и кристаллизационной способности. Увеличение содержания доломита приводит к уменьшению вязкости с одновременным повышением температуры начала кристаллизации и к сужению интервала волокнообразования. In article results of physical-chemical and technical characteristics melting glasses (a superficial tension, temperature dependence of viscosity, crystallization ability, contact angle of wetting) on the basis of sand and nonmetallic minerals is reduced. It is shown, that depending on a parity of sand and dolomite it is possible to receive homogeneous melting with different parameters of viscosity and crystallization abilities. The increase in contained dolomite leads to reduction of viscosity with simultaneous rise in temperature of crystallization beginning and narrowing of an interval of fibrolization.