Структура та механічні властивості евтектичного сплаву системи Ti-Si-B, легованого Sn - Горна, І.Д.; Валуйська, К.О.; Бега, М.Д.; Пономарьов, С.С.; Ковиляєв, В.В.; Котко, А.В.; Євич, Я.І.; Фірстов, С.О. (Современные проблемы физического материаловедения, 2010)
Досліджено вплив олова на структуру, фазовий склад та фізико-механічні властивості евтектичного ставу системи Ті—Si—В. Встановлено підвищення пластичності литого сплаву Ті—6,4Si—0,5В в два рази при легуванні його 5% (мас) Sn. Показано, що збільшення концентрації олова до 12% (мас.) приводить до зростання міцності та жароміцності литого сплаву Ті—Si—В при незначному підвищенні низькотемпературної пластичності. Исследовано влияние олова на структуру, фазовый состав и физико-механические свойства эвтектического сплава системы Ті—Si—В. Установлено повышение пластичности литого сплава Ті—6,4Si—0,5В в два раза при легировании 5% (маc.) Sn. Показано, что увеличение концентрации олова до 12% приводит к росту прочности и жаропрочности литого Ті—Si—В сплава при незначительном повышении низкотемпературной пластичности. The effect of tin on the structure, phase composition and mechanical properties of eutectic alloy of the Ті—Si—В system is studied. An increase of the RT plasticity of Ті— 6,4Si—0,5 В cast alloy with addition of 5-wt. Sn in two times is established. It is shown that growing of the tin concentration up to 12-wt. leads to an increase of strength and heat resistance of cast Ті—Si—В alloy but a low-temperature ductility practically does not rise.