Концептуалізація Серця в авторській картині світу Михайла Коцюбинського - Прудникова, Т.И. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті аналізуються концептуальні метафори й відповідні когнітивні моделі концепту СЕРЦЕ у авторській картині світу Михайла Коцюбинського. Як засвідчує матеріал, концепт СЕРЦЕ у творах Михайла Коцюбинського продукується такими когнітивними моделями: серце – речовина, серце – вода, серце – тварина, серце – комаха, серце – птах, серце – людина, серце - вмістилище (скринька), серце - предмет та ін. Дослідження засвідчує, що в авторській картині світу Михайла Коцюбинського концепт СЕРЦЕ продукується, в основному, традиційними когнітивними моделями. Найчастіше серце у творах Михайла Коцюбинського аналогізується з людиною, вогнем, вмістилищем, предметом. З’ясовано, що концепт СЕРЦЕ характеризується відповідним змістом, постійною динамікою, особливостями об’єктивації та потребує подальших досліджень. В статье анализируются концептуальные метафоры и соответствующие когнитивные модели концепта СЕРДЦЕ в авторской картине мира Михаила Коцюбинского. Как свидетельствует материал, концепт СЕРДЦЕ в произведениях Михаила Коцюбинского передается следующими когнитивными моделями: сердце – вещество, сердце – вода, сердце – животное, сердце – насекомое, сердце – птица, сердце – человек, серце - сундук, сердце – предмет и др. Исследование показало, что в авторской картине мира Михаила Коцюбинского концепт СЕРДЦЕ передается, в основном, традиционными когнитивными моделями. Наиболее часто в произведениях Михаила Коцюбинского сердце уподобается человеку, огню, сундуку (шкатулке), предмету. Определено, что концепт СЕРДЦЕ характеризуется соответствующим содержанием, постоянной динамикой, особенностями объeктивации. This article analyzes the conceptual metaphors and corresponding cognitive models of concept HEART in the picture of the world of Michael Kotsyubinsky. The concept HEART in the works of Michael Kotsyubinsky represented by the following cognitive models: the heart – the substance, the heart – the water, the heart – an animal heart – an insect, heart – a bird, heart – a man, heart – container (casket), the heart – the subject, etc. The research showed that in the author's view of the world of Michael Kotsyubinsky concept HEART transmitted mainly by traditional cognitive models. In the works of Michael Kotsyubinsky the heart more often compared with a man, fire, container and subject. Determined that the concept HEART is characterized by the relevant content, constant dynamics, peculiar objectification. The concept HEART requires for the further research. The article deals with the theorethical generalization and some aspects of solving of scientific problem which connected with distinguishing and investigating some cognitive models of concept HEART. It was describing different ways for learning metaphor.