Про стан та перспективи застосування технологій дистанційного зондування Землі при вирішенні актуальних проблем реального сектору економіки та оборони (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 9 листопада 2016 року) - Попов, М.О. (Вісник НАН України, 2017)
У доповіді розглянуто проблему трансферу методів і технологій дистанційного зондування Землі в реальний сектор економіки і оборони. Наведено приклади ефективного використання методів і технологій дистанційного
зондування Землі для виконання таких актуальних завдань, як збереження
екосистем, стійкість у надзвичайних ситуаціях, розвиток урбанізованих
територій та ін. Обговорено деякі аспекти, пов’язані із застосуванням
дистанційних аерокосмічних систем і технологій подвійного призначення.
Окреслено шляхи подальшого розвитку дистанційних аерокосмічних досліджень в Україні. The problem of transfer of remote sensing methods and technologies into the real sector of economy and defense is
discussed. Examples of using remote sensing methods and techniques for solving such topical tasks as ecosystem
sustainability, disaster resilience, sustainable urban development and many others are considered. The problem of creating
dual-use remote sensing technologies is discussed. Ways of further development of remote aerospace research in Ukraine
are formulated.