Специфіка есею як жанру художньо небелетристичної літератури - Іванова, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Серед літературних жанрів, що перебувають на пограниччі художніх,
фікціональних та теоретичних або “несюжетних” текстів, есей може слугувати зразком органічного та збалансованого поєднання цих обох типів словесної творчості. Однак слід зауважити, що здійснені дотепер спроби означення цього жанру настільки ж дискусійні та відкриті для подальших уточнень (на цьому часто наголошують і самі автори дефініцій), наскільки широко використовується самий термін у багатьох контекстах.