Особливості структури карбідосталі із зміцненням карбідами хрому, що утворюються при гарячому пресуванні - Шевченко, О.М. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2015)
Одержано хромову карбідосталь із застосуванням синтезу карбідів в ході гарячого пресування. Проведено дослідження структури методами рентгенофазового і мікрорентгеноспектрального аналізів, світлової, електронно-просвічуючої та растрової мікроскопії, а також вимірювання мікротвердості структурних складових. Показано присутність в структурі карбідосталі двох типів карбідів: більших за розміром округлої форми, що переважно мають склад Cr₃C₂, та колоній евтектоїдних тонкопластинчастих карбідів (Cr, Fe)₇C₃. Карбідна фаза є досить дисперсною, особливо в структурі евтектики, що забезпечує високі зносостійкі властивості карбідосталі даного способу одержання. Получена хромовая карбидосталь синтезом карбидов в ходе горячего прессования. Проведены исследования структуры методами рентгенофазового и микрорентгеноспектрального анализов, световой, электронно-просвечивающей и растровой микроскопии, а также измерение микротвердости структурных составляющих. Показано присутствие в структуре карбидостали двух типов карбидов: бóльших по размеру округлой формы, которые преимущественно имеют состав Cr₃C₂, и колонии эвтектоидных тонкопластинчатых карбидов (Cr, Fe)₇C₃. Карбидная фаза довольно дисперсна, особенно в структуре эвтектики, что обеспечивает высокие износостойкие свойства карбидостали данного способа получения. The chromium carbide steel has been obtained by carbides synthesis on hotpressing. The investigation of its structure was made by the methods of X-ray and spectrum microanalysis, light and electron transmition microscopy, microhardness measurements of the structural components. The presence of two types of carbides was shown: larger with oval shape - Cr₃C₂ and eutectic thin plate carbides (Cr, Fe)₇C₃. The carbide phase is dispersed enough, especially in the eutectic structure, and it provides the carbide steel of this way obtaining to be high wear resistant.