Походження бурштину-сукциніту: від міфів до сучасних теорій - Мацуй, В.М.; Науменко, У.З. (Вісник НАН України, 2017)
У статті розглядаються деякі спірні положення теорії походження викопних смол і бурштину-сукциніту. На основі аналізу історії формування
буровугільних басейнів і прилеглих морських акваторій у кайнозої Європи,
геологічного положення та речовинного складу викопних смол автори дійшли висновку, що основним джерелом європейських розсипів бурштину-сукциніту є шари бітумовмісного бурого вугілля нижньої половини середнього еоцену (бучацька світа та її стратиграфічні аналоги). У світлі
запропонованої концепції бітумовмісне буре вугілля розглядається як корінне першоджерело європейських розсипів бурштину-сукциніту, вторинне походження якого є незаперечним фактом. Охарактеризовано часові
етапи фосилізації (скам’яніння) живиці на шляху переходу з живої природи в неживу, а також основні віхи історії освоєння бурштину в Україні та розвитку поглядів на походження сонячного каменю. We examine certain tenets of the controversial theory of the origin of fossil resins and amber-succinite. The study is based
on the analysis of the history of the brown coal basins formation and adjacent marine areas in the European Cenozoic,
geological position and material composition of fossil resins. Authors conclude that the main source of European placers
of amber-succinite is the layers of bitumen-containing lignite of lower half of the middle Eocene (Buchakska formation
and its stratigraphic analogues). In the light of the proposed concept bitumen-containing brown coal is considered as the
primary source of European amber-succinite placers. The secondary origin of it is an indisputable fact. We characterize
the temporal stages of resin fossilization in the transition from the wildlife into the inanimate as well as the main milestones of amber development history in Ukraine and the evolution of views on the origin of the solar stone.