Структура сплавів системи Nb-Mo-B в області Nb-NbB-MoB-Mo - Потажевська, О.А.; Бондар, А.А.; Дума, Л.А.; Довбенко, О.І.; Соболєв, В.Б.; Великанова, Т.Я. (Современные проблемы физического материаловедения, 2012)
Литі та відпалені сплави з вмістом бору до 50% (am.) досліджено рентгенівським фазовим аналізом і скануючою (растровою) електронною мікроскопією з локальним рентгеноспектральним аналізом. Температури початку плавлення виміряно пірометрично методом Пірані—Альтертума. За отриманими експериментальними результатами вперше, побудовано проекцію поверхні солідуса системи Nb—Mo—В в області Nb—NbB—MoB—Mo. Знайдено, що борид (Nb₃B₂) стає стабільним на поверхні солідуса при розчиненні в ньому понад 9,5% (am.) Mo і склади між (Nb₀,₈₄Mo₀,₁₆ )₃B₂ та (Nb~₀,₃Mo~₀,₇)₃B₂ кристалізуються із розплаву. Борид (Nb₃B₂) утворює високодисперсні евтектики (Nb, Mo) + (Nb₃B₂) і (Nb, Mo) + (Nb₃B₂) + (Mo₂B). Литые и отожженные сплавы с содержанием бора до 50% (am.) исследованы рентгеновским фазовым анализом и сканирующей (растровой) электронной микроскопией с локальным рентгеноспектральным анализом. Температуры начала плавления измерены пирометрически методом Пирани—Альтертума. На основе полученных экспериментальных результатов впервые построена проекция поверхности солидуса системы Nb—Mo—В в области Nb—NbB—МоВ—Mo. Найдено, что борид (Nb₃B₂) становится стабильным на поверхности солидуса при растворении в нем более 9,5% (am.) Mo и составы между (Nb₀,₈₄Mo₀,₁₆ )₃B₂ и (Nb~₀,₃Mo~₀,₇)₃B₂ кристаллизуются из расплава. Борид (Nb₃B₂) образует высокодисперсные эвтектики (Nb, Mo) + (Nb₃B₂) і (Nb, Mo) + (Nb₃B₂) + (Mo₂B). As-cast and annealed alloys containing to 50% (at.) В were studied by X-ray diffraction technique and scanning electron microscopy with electron microprobe analyses. Temperatures of incipient melting were measured with pyrometry after Pirani— Alterthum. Basing on the data obtained, the Nb—Mo—В solidus surface projection was constructed in the range Nb—NbB—MoB—Mo for the first time. The boride (Nb₃B₂) was found to become stable on the solidus surface after dissolution of more 9,5% (at.) Mo in it, and the compositions between (Nb₀,₈₄Mo₀,₁₆ )₃B₂ and (Nb~₀,₃Mo~₀,₇)₃B₂ separate from the melt. This boride forms superfine eutectics Nb, Mo) + (Nb₃B₂) і (Nb, Mo) + (Nb₃B₂) + (Mo₂B).