Структура литих і відпалених сплавів системи Mo-Ni-B з вмістом бору 41% (ат.) - Кублій, В.З.; Уткін, С.В.; Слєпцов, С.В.; Дума, Л.А.; Бондар, А.А. (Современные проблемы физического материаловедения, 2012)
Методами рентгенівського фазового аналізу, растрової електронної мікроскопії та пірометрії за Пірані—Альтертумом досліджено сплави Мо—Ni—В з вмістом бору 41% (am.). Вперше побудовано проекцію поверхні солідуса системи в області 30—50% (am.) В. Підтверджено існування потрійної сполуки Мо₃Ni₁₀В₁₁ з ромбічною структурою і показано, що вона кристалізується з розплаву. Методами рентгеновского фазового анализа, растровой электронной микроскопии и пирометрии по Пирани—Альтертуму исследованы сплавы Мо—Ni—В с содержанием бора 41% (am.). Впервые построена проекция поверхности солидуса системы в области 30—50% (am.) В. Подтверждено существование тройного соединения Мо₃Ni₁₀В₁₁ с ромбической структурой и показано, что оно кристаллизируется из расплава. Mo—Ni—B alloys contained 41% (at.) В were studied by XRD, SEM/EPMA and pyrometry (after Pirani and Alterthum) techniques. The Mo—Ni—В solidus surface projection was constructed in the area 30—50% (at.) В for the first time. The Мо₃Ni₁₀В₁₁ ternary compound of orthorhombic structure was found to exists on the solidus surface, solidifying from the melt.