Дослідження процесів консолідації пористого порошкового титану за результатами вимірювань параметрів резонансних коливань - Вдовиченко, О.В. (Современные проблемы физического материаловедения, 2013)
Досліджено залежності параметрів, що характеризують нелінійність резонансних коливань порошкового титану, спеченого за температур 773—1473 К, від розміру частинок та пористості. Встановлено, що в неповністю спеченому титані пористістю 0,05—0,4 якість контактів між частинками порошку погіршується зі збільшенням пористості і розміру частинок, але після спікання за температур 1273 К і вище ці залежності зникають. Це свідчить про зникнення площинних дефектів. Исследованы зависимости параметров, характеризующих нелинейность резонансных колебаний порошкового титана, спеченного при температурах 773—1473 К, от размера частиц и пористости. Установлено, что в неполностью спеченном титане пористостью 0,05—0,4 качество контактов между частицами порошка ухудшается при увеличении пористости и размера частиц, но после спекания при температурах 1723 К и выше эти зависимости исчезают, что свидетельствует об исчезновении плоскостных дефектов. The dependences of nonlinear parameters of resonant vibration of powder titanium sintered at 773 to 1473 K, on particle size and on porosity were studied. Quality of interparticle contacts in partly sintered titanium of porosity 0,05—0,4 was found to be increase with porosity and particle size, however after sintering at 1273 K and higher temperature these dependences are lost, that indicate of vanishing planar defects.