Фазові рівноваги і термодинамічні властивості сплавів потрійних систем Ni—B—Ме - Кудін, В.Г. (Современные проблемы физического материаловедения, 2013)
Методом ізопериболічної калориметрії при 1770—1840 K визначено ентальпії змішування рідких сплавів Ni—B—Ме і подвійних граничних підсистем. Ентальпії змішування досліджених сплавів характеризуються значними екзотермічними ефектами. Встановлено фазовий склад багатих на нікель областей концентрацій систем Ni—B—Ме, де Me — Ti, Zr, Hf, V, Nb, Ta, Al, Ga, In, Si, Ge, Sn, особливості кристалічних структур та властивостей сполук, що утворюються в системах Ni—B—Me в залежності від умов синтезу. Методом изопериболической калориметрии при 1770—1840 К определены энтальпии смешения жидких тройных сплавов Ni—B—Ме и двойных граничных подсистем. Энтальпии смешения исследованных сплавов характеризуются значительными экзотермическими эффектами. Установлены фазовый состав богатых никелем областей концентраций систем Ni—B—Ме, где Me — Ti, Zr, Hf, V, Nb, Ta, Al, Ga, In, Si, Ge, Sn, особенности кристаллических структур и свойств соединений, которые образуются в системах Ni—B—Me в зависимости от условий синтеза. Mixing enthalpies of liquid ternaty alloys of Ni—B—Ме and binery subsystems. By the method of isoperibolic calorimetry at 1770—1840 K . Mixing enthalpies of investigated alloys were determinated by the method of isoperibolic calorimetry at 1770—1840 K. Investigated alloys characterized by considerable exothermic effect. Determinated of phase composition of rich on a nickel region of concentrations of the systems of Ni—B—Me, where Me—Ti, Zr, Hf, V, Nb, Ta, Al, Ga, In, Si, Ge, Sn, features of crystalline structures and properties of compounds, wich formation in the systems of Ni—B—Me depending on the terms of synthesis.