Вплив технології одержання на структуру та властивості елінварів. 1. Сучасний стан питання - Гогаєв, К.О.; Лобода, П.І.; Романенко, Ю.М.; Радченко, О.К.; Пінчук, М.О. (Современные проблемы физического материаловедения, 2013)
Наведено огляд сучасного стану технологій одержання елінварних сплавів та їх впливу на структуру останніх. Показано, що основним методом одержання сплавів є плавка в індукційних печах. Неоднорідність структури та нестабільність властивостей елінварів вимагають пошуку інших технологій їх одержання. Застосування методу порошкової металургії при виготовленні таких сплавів дозволяє одержувати більш гомогенну структуру, в тому числі і за рахунок застосування нанодисперсних порошків. Одним з напрямків підвищення властивостей елінварів є зменшення розміру зерна. Изложен обзор современного состояния технологий получения элинварных сплавов и рассмотрено их влияние на структуру последних. Показано, что основным методом получения сплавов является плавка в индукционных печах. Неоднородность структуры и нестабильность свойств сплавов требует поиска других технологий их получения. Приме-нение метода порошковой металлургии при изготовлении таких сплавов позволяет получать более гомогенную структуру, в том числе и за счет использования нанодисперсных порошков. Одним из направлений повышения свойств элинваров является уменьшение размера зерна. Рresents a review of current technologies for elinvarnyh alloys and their influence on the structure of the latter. It is shown that the main method of obtaining alloys is melting in induction furnaces. The heterogeneity of the structure and instability properties of these alloys requice finding other technologies for their preparation. Application of powder metallurgy in the manufacture of these alloys allows to obtain a more homogeneous structure, including through the use Nanodispersed powders. One aspect of improving properties elinvariv is to reduce the grain size.