Самоорганізація, ентропія в природі та економіці - Чаленко, О.Ю. (Наука та інновації, 2013)
Розглянуто поняття «ентропія» в природних науках та в економіці, виявлено проблеми, пов’язані з невизначеністю даного поняття. Проаналізовано відомі парадигми ентропії, засновані на самоорганізації матерії в дисипативні структури Пригожина. Виявлено аномалії та проведена фальсифікація існуючої теорії ентропії. Запропоновано нову гіпотезу та напрямки дослідження ентропії на засадах процесного підходу. Виконано обґрунтування процесної гіпотези ентропії у природних науках та в економіці. Рассмотрено понятие «энтропия» в естественных науках и в экономике, выявлены проблемы, связанные с неопределенностью данного понятия. Проанализированы известные парадигмы энтропии, основанные на самоорганизации материи в диссипативные структуры Пригожина. Выявлены аномалии и произведена фальсификация существующей теории энтропии. Предложена новая гипотеза и направления исследований энтропии на основе процессного подхода. Произведено обоснование процессной гипотезы энтропии в естественных науках и в экономике. The concept of «entropy» in natural sciences and in econo mics is considered, the problems associated with the uncertainty of the term are identified. The known paradigms of entropy, based on self-organization of matter in dissipative structures of I. Prigozhin are analyzed. The anomalies and falsification of the existing theory of entropy are identified. A new hypothesis and direction of the research of entropy on the basis of the process approach is suggested. Substantiation of the process hypothesis of entropy in natural sciences and in economics is made.