Математичне моделювання адсорбційних властивостей вуглецевих матеріалів - Черевко, В.М.; Уварова, І.В. (Современные проблемы физического материаловедения, 2015)
Розглянуто питання використання вуглецевих сорбентів для очищення біологічних рідин і, зокрема, крові від інфекційних збудників як у випадку їх безпосереднього введення у кров, так і при закритті відкритих ран із витоком крові вуглецевими сорбуючими пов’язками з різною пористою структурою. Для цього побудовано адекватну модель руху крові з місця ураження у зовнішнє середовище (залежно від густини крові та розміру рани), а також у випадку дії дезінфікуючих добавок у вигляді нанорозмірних частинок вуглецю, що вводяться в кров з метою сорбції токсинів. Рассмотрены вопросы использования углеродных сорбентов для очистки биологических жидкостей и, в частности, крови от инфекционных возбудителей как в случае их непосредственного введения в кровь, так и при закрытии открытых ран с вытоком крови углеродными сорбирующими повязками с разной пористой структурой. Для этого построена адекватная модель движения крови из места поражения во внешнюю среду (в зависимости от плотности крови и размера раны), а также в случае действия дезинфицирующих добавок в виде наноразмерных частиц углерода, которые вводятся в кровь с целью сорбции токсинов. The questions of carbon sorbents application for cleaning the biological media, in particular blood from pathogenic agents under their introduction into blood as well as under shutting the open wound with outflow of blood by carbon sorption bandage with different porous structure. There to adequate model for blood motion from a place of wound into outdoor environment has been made in dependence of blood density and wound dimension as well as in the case of action of disinfectants as nanosized carbon particles, which introduces into blood for toxin sorption.