Розробка математичних моделей і комп’ютерних технологій для проведення віртуальних руйнівних випробувань оболонкових конструкцій - Шевченко, Ю.М.; Андрушко, Н.Ф.; Бабешко, М.О.; Баняс, М.В.; Галішин, О.З.; Дегтяренко, П.Г.; Савченко, В.Г.; Тонконоженко, А.М.; Тормахов, М.М. (Наука та інновації, 2013)
Розроблено методику чисельного дослідження напружено-деформованого стану та міцності тонкостінного елемента конструкції в процесі навантаження зростаючим внутрішнім тиском. Використано визначальні рівняння теорії
процесів пружнопластичного деформування ізотропних матеріалів по траєкторіях малої кривизни, співвідношення
теорії тонких оболонок обертання, критерії міцності, чисельні методи розв’язання крайових задач пластичності та
відповідні комп’ютерні програми. Порівняння результатів розрахунку руйнівного навантаження з експериментальними даними підтвердило ефективність розробленої математичної моделі. Разработана методика численного исследования напряженно-деформированного состояния и прочности тонкостенного элемента конструкции в процессе нагружения
увеличивающимся внутренним давлением. Использованы определяющие уравнения теории процессов упругопластического деформирования изотропных материалов по траекториям малой кривизны, соотношения теории
тонких оболочек вращения, критерии прочности, методы решения краевых задач пластичности и соответствующие компьютерные программы. Сравнение результатов расчета разрушающей нагрузки с экспериментальными
данными подтвердило эффективность разработанной математической модели. The method for numerical investigation of the stress-strain
state and the strength of thin-walled structural element in the process of loading by increasing internal pressure is elaborated. Constitutive equations of the theory of elasticplastic
deformation of isotropic materials along the trajectories of small curvature, the relations of the theory of thin shells of revolution, the strength criteria, methods for solving
of boundary value problems of plasticity and corresponding
computer programs are used. Calculation results for the failure loading and experimental data confirmed the effectiveness of the developed mathematical model.