Створення ультразвукового обладнання для зміцнення та релаксаційної обробки зварних конструкцій у вагонобудуванні - Приходько, В.І.; Високолян, М.В.; Волочай, В.В.; Прокопенко, Г.І.; Мордюк, Б.М.; Черепін, В.Т.; Красовський, Т.А.; Попова, Т.В. (Наука та інновації, 2014)
Розроблена нова модифікація портативного ультразвукового обладнання потужністю 0,8 кВт з цифровим керуванням для зміцнення та релаксаційної обробки поверхні металевих виробів. Виготовлена партія таких приладів, підготовлена конструкторська документація на ультразвуковий генератор та ударний інструмент з п’єзокерамічним перетворювачем. Здійснена підготовка технології ультразвукової ударної обробки зварних конструкцій, проведені порівняльні
випробування впливу різних типів обробки і застосованих матеріалів на втомну довговічність. Випробування показали доцільність використання ультразвукової ударної обробки для подовження строку експлуатації виробів. Разработана новая модификация портативного ультразвукового оборудования мощностью 0,8 кВт с цифровым управлением для упрочнения и релаксационной обработки поверхности металлических изделий. Изготовлена партия таких приборов, подготовлена конструкторская документация на ультразвуковой генератор и ударный инструмент с пьезокерамическим преобразователем.
Осуществлена подготовка технологии ультразвуковой
ударной обработки сварных конструкций. Проведены сравнительные испытания влияния разных типов обработки
и примененных материалов на усталостную долговечность. Испытания показали целесообразность использования ультразвуковой ударной обработки для увеличения срока эксплуатации изделий. New modification of portable ultrasonic equipment with
power output of 0,8 kW with the digital management is developed
for strengthening and relaxation treatment of surface
of metallic hardware. A set of such devices is produced;
the designer documentations on an ultrasonic generator and
impact instrument with a piezoceramic transducer are prepared. Preparation of technology of ultrasonic impact treatment for welded constructions is accomplished. Conducted comparative tests on the effects of different types of treatment and applied materials of welded constructions on fatigue durability showed the expediency of ultrasonic impact treatment for the prolongation of operation life of wares.