Епістемологія і когнітологія у співвідношенні їх лінгвістичних вимірів - Лихолай, Г.Л. (Культура народов Причерноморья, 2003)
На сучасному етапі наукового розвитку стає зрозумілим, що жодна галузь не може претендувати на абсолютну автономність: кожна наукова дисципліна вирішує свої завдання, залучаючи результати досліджень суміжних областей, та, у свою чергу, постачає корисний матеріал для інших сфер знання. Внаслідок цього виникають міждисциплінарні дослідницькі поля, що характеризуються комплексним розглядом визначеного об’єкта, систематизуючи та узагальнюючи дані різних наук про нього, встановлюючи його специфічність у певній науці та загальнонауковий статус. Такими міждисциплінарними сферами в сучасній науковій парадигмі виступають когнітологія і епістемологія.