Formation of social capital of the nation - Minochkina, O. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
The article is a continuation of previous works devoted to clarifying issues related to the methodology of the property research, the development of theoretical and methodological basis of practical implementation of the transformation of property during the deep transformation of the Ukrainian state in the transition society and the economy to a post-industrial stage of development. The current state of theoretical and practical aspects of social capital, its tools and mechanisms for their possible application in the global transformation of Ukrainian society and reforming the national economy have been researched. It turns out that there is a dependence of level and quality of the social capital on the model of economic development. The question of how social capital can be formed and played in the Ukrainian realities has been considered. Стаття є продовженням попередніх робіт, присвячених з’ясуванню питань, пов’язаних з методологією дослідження власності, виробленням теоретико-методологічного базису здійснення практичної діяльності з перетворення системи власності у період глибоких трансформацій держави на шляху переходу суспільства і економіки до постіндустріальної стадії розвитку. Досліджено сучасний стан теоретичних і практичних аспектів соціального капіталу, його інструментальні механізми та можливостіїх застосування в процесі глобальних трансформацій українського суспільства і реформування національної економіки. В межах концепції «Система власності - спільна ресурсна система» визначено та проаналізовано взаємозв’язок і взаємодія інструментальних механізмів соціального капіталу і конвергентних інституційних механізмів цієї системи. З’ясовується залежність рівня і якості соціального капіталу від моделі економічного розвитку. Розглядається питання як саме соціальний капітал може бути сформований та відтворюватись в українських реаліях. Статья является продолжением предыдущих работ, посвященных выяснению вопросов, связанных с методологией исследования собственности, выработкой теоретико-методологического базиса осуществления практической деятельности по преобразованию системы собственности в период глубоких трансформаций государства на пути перехода общества и экономики к постиндустриальной стадии развития. Исследовано современное состояние теоретических и практических аспектов социального капитала, его инструментальные механизмы и возможности их применения в процессе глобальных трансформаций украинского общества и реформирования национальной экономики. В рамках концепции «Система собственности - общая ресурсная система» определены и проанализированы взаимосвязь и взаимодействие инструментальных механизмов социального капитала и конвергентных институциональных механизмов этой системы. Определена зависимость уровня и качества социального капитала от модели экономического развития. Рассматривается вопрос как социальный капитал может быть сформирован и воспроизводиться в украинских реалиях.