Regional energy security (based on Polish experience) - Pajak, K.; Kvilinskyi, O.; Fasiecka, O. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
The global economy taking into account civilizational changes will be shifting in the twenty-first century to low-carbon development path. Poland also is heading in this direction, both as a member of the international community and the European Union state abiding energy and climate regulations. Basing on energy balance and strategic energy technology more and more often in the country / region energy security issues power market becomes visible. It shapes the conditions of market economy and contributes to its development. Article refers to the Wielkopolska region and market analysis capacity installed here and the prospects for its development in the context of regional energy security. З огляду на цивілізаційні зміни двадцять першого століття, світова економіка стає на шлях низьковуглецевого розвитку. Польща як член міжнародного співтовариства, в тому числі Євросоюзу, також рухається в цьому напрямку, дотримуючись міжнародних правил збереження енергії і підтримки стабільності клімату. Енергетичний баланс та стратегії розвитку енергетичних технологій все частіше виявляють і актуалізують проблеми, пов'язані з енергетичною безпекою країни / регіону, вирішення яких, у свою чергу, є вагомим фактором у розвитку сучасної ринкової економіки. У даній статті на прикладі Великопольського воєводства проведено аналіз ринку енергетичної потужності та викладено рекомендації щодо забезпечення регіональної енергетичної безпеки в контексті перспектив розвитку енергетичного ринку. Учитывая цивилизационные изменения двадцать первого века, мировая экономика становится на путь низкоуглеродистого развития. Польша, являясь членом международного сообщества, в том числе Евросоюза, также движется в данном направлении, соблюдая международные правила сохранения энергии и поддержания стабильности климата. Энергетический баланс и стратегии развития энергетических технологий все чаще проявляют и актуализируют проблемы, связанные с энергетической безопасностью страны / региона, решение которых, в свою очередь, является весомым фактором в развитии современной рыночной экономики. В данной статье на примере Великопольского воеводства проведен анализ рынка энергетической мощности и изложены рекомендации относительно обеспечения региональной энергетической безопасности в контексте перспектив развития энергетического рынка.