Термокинетические параметры формирования структуры биметаллических отливок - Афтандилянц, Е.Г.; Пеликан, О.А.; Лихошва, В.П.; Клименко, Л.М. (Процессы литья, 2011)
Исследовано влияние химического состава, температуры и скорости охлаждения на термокинетические параметры фазовых превращений биметаллических отливок. Приведены этапы
формирования структуры биметаллических отливок, изготавливаемых последовательной
заливкой металла-основы из углеродистой или низколегированной стали, и рабочего слоя
из износостойкого высокохромистого чугуна. Установлены количественные закономерности
окисления и обезуглероживания поверхности углеродистых сталей на воздухе, термокинетические параметры выделения аустенита, эвтектики и карбидов в процессе затвердевания
рабочего слоя и условия распада аустенита металла-основы, рабочего слоя при дальнейшем охлаждении отливки, а также кинетика выделения феррита в процессе превращения
аустенита чугуна и стали. Досліджено вплив хімічного складу, температури та швидкості охолодження на термокінетичні
параметри фазових перетворень біметалевих виливків. Наведено етапи формування структури біметалевих виливків, що виготовляються послідовним заливанням металу-основи з
вуглецевої або низьколегованої сталі, та робочого шару із зносостійкого високохромистого
чавуну. Встановлено кількісні закономірності окислення і зневуглецювання поверхні вуглецевих сталей на повітрі, термокінетичні параметри виділення аустеніту, евтектики і карбідів в
процесі твердіння робочого шару та умови розпаду аустеніту металу-основи, робочого шару
при подальшому охолодженні виливка, а також кінетика виділення фериту в процесі перетворення аустеніту чавуну та сталі. The influence of chemical composition, temperature and cooling rate on the thermokinetic
parameters of phase transformations of bimetallic castings. Shows the stages of forming the
structure of bimetallic castings with consistent technology for their manufacture, pouring the working
layer of wear resistant high chrome cast iron, hardened on solidified the basis of carbon or low alloy
steel. The quantitative regularities of oxidation and decarburization of the surface of carbon steels
in air, thermokinetic parameters of the precipitation of austenite, eutectic and carbides during
solidification of the working layer and the conditions of austenite disintegration of the basis and a working layer during further cooling the casting, as well as the kinetics of ferrite in the process of
transformations of iron and steel austenite.